Google+           

De ce trebuie termoizolata pardoseala ? Ce avantaje avem ?

Cand este vorba despre casa dumneavoastra, deciziile le luati intotdeauna pe termen lung. Unele lucruri le puteti schimba la doi ani, anual sau ori de cate ori doriti. De exemplu, culoarea si textura zugravelii, draperiile sau canapelele. Alte lucruri nu le puteti schimba dupa bunul plac. Gresia, faianta si parchetul le montati, de obicei, pentru macar 10 ani, desi durata lor de viata este mult mai mare. La fel se intampla si cu termoizolarea pardoselii. Este o lucrare care trebuie bine gandita si efectuata din start, pentru a nu o reface peste cativa ani.
 
Daca pardoseala nu este termoizolata, pana la 15% din caldura dintr-o casa se pierde prin pardoseala. Prin termoizolare, costurile cu incalzirea scad cu aproximativ 15-20%, iar investitia se amortizeaza in aproximativ 4 ani.
 
Pentru termoizolarea pardoselii aveti la dispozitie mai multe solutii. Polistirenul extrudat este solutia cea mai eficienta din punct de vedere termic. Totodata este si cel mai usor de montat. Vata minerala (de sticla sau bazaltica) este solutia cea mai ecologica si are, de asemenea, cea mai buna rezistenta la foc. Varianta cea mai ieftina o reprezinta sapa termoizolatoare.
 
In cazul in care va decideti sa termoizolati cu polistiren extrudat, trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie doua variante:
Varianta 1: aplicati stratul de polistiren, apoi turnati placa de beton. In cazul acesta nu mai este nevoie sa turnati sapa, parchetul se poate monta peste beton, cu conditia ca betonul sa fie turnat uniform.
Varianta 2: in cazul in care placa de beton este deja turnata, polistirenul extrudat, gros de 3-5 centimetri, va fi montat peste beton. Apoi spacluiti si armati. Peste turnati o sapa autonivelanta, apoi montati parchetul. Armarea se face cu plasa STM. Daca nu armati, este posibil ca sapa sa se fisureze, iar polistirenul se va lasa.
 
Indiferent de solutia pe care o alegeti, termoizolarea pardoselii nu este un moft, ci o necesitate.